“Sesuatu Yang Terjadi Tak Semestinya Diredhai Allah,”- Aeril Zafrel Komen Isu Andika Putera

Nama penceramah motivasi, Andika Putera tiba-tiba disebut, setelah beliau mengeluarkan kata-kata yang men1mbulkan persoalan ramai.

Andika mengatakan bahawa setiap perkara bvruk yang dilakukan adalah dengan izin Allah.

Penjelasannya itu telah men1mbulkan s4lah faham dalam kalangan netizen.

Antara yang terpanggil untuk memberi komen dengan perkara ini ialah pelakon Aeril Zafrel.

Aeril telah membuat tweet ringkas di Twitter miliknya.

Beliau menulis:-

“Allah izinkan sesuatu terjadi, itu tak bermakna ALLAH redha..”
Ada benarnya kata-kata Aeril ini yang menegur kenyataan yang dikeluarkan Andika.
Dalam pada itu pada 29 Januari 2021, Andika melalui Instagramnya telah memuat naik satu video mem0hon maaf secara terbuka atas kes1lapan dirinya yang mengeluarkan kenyataan kontr0versi sebelum ini.

Apapun Andika sudah menyedari kes1lapannya, semoga perkara ini tidak berulang lagi.
Dika Akhirnya Bersuara Slepas Isu Cvrang ‘Dgn Izin Allah’ Dpt Perhatian Menteri Agama

Terdahulu kec0h apabila kenyataan daripada seorang influencer pasal isv cvrang ‘dengan izin Allah’ nampaknya semakin menjadi bualan h4ngat biarpun Andika sendiri telah tampiil memberikan penjel4san.

Rata-rata daripada mereka tldak bersetuju dengan ulasan ‘pakar m0tivasi’ tersebut kerana mempergvnakan agama dalam melakukan kemvngkaran.

Namun begitu, netiizen masih m4rah dengan kenyataannya sehinggakan Pegawai Hal Ehwal Islam, Majlis Agama Islam, Ustaz Muhammad Fahmi Rusli sendiri berpendapat bahawa kenyataan itu tak betul.

“Allahul Musta’an. Sangat tak betul kenyataan ini”
Selain anggap kenyataan ini tidak betul kerana, beliau juga kes4l dengan sikap individu yang sentiasa mahu bercakap dan mengulas tentang ag4ma tetapi enggan belajar secara formal.

Ustaz Fahmi juga mengingatkan bahawa biarpun kita orang muslim, ia tidak semestinya menunjukkan seseorang itu faham segalanya.

Dapat perh4tian Menteri Agama
Keh4ngatan isu ini nampaknya telah mendapat perh4tian Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Ag4ma), Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri sendiri apabila ada netiizen tag beliau di Twitter untuk mendapatkan k0men daripadanya.

Beliau telah meminta Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan untuk teliiti perkara ini.

Semoga pihak pejabat mufti segera bert1ndak.

Tldak Iama selepas itu, pihak admin Menteri Agama telah memberi respon dan meminta Pejabat Mufti meneliti perkara ini secepatnya.

Susulan daripada itu, pengguna Twitter dikenali sebagai Hani Ismail telah memohon Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan untuk meny1asat kenyataan video tersebut setelah tular di laman sosi4l.

Sebelum ini Andika dah pada viideo k0mennya itu dan ada tampiil memperjelaskan maksud yang ingin menerusi Instagram dan dia juga dikatakan akan buat viideo baru untuk explain.

Setelah dikec4m hebat, Andika sekali lagi memuat naik video menjelaskan saIah faham tersebut dengan penerangan-penerangan yang membuatkan netizen bertambah ger4m kerana t1ndakannya seperti meneg4kkan benang yang b4sah.

Leave a reply "“Sesuatu Yang Terjadi Tak Semestinya Diredhai Allah,”- Aeril Zafrel Komen Isu Andika Putera"

Author: 
author