“Mungkin sudah lama mningg4l dvnia..”- Jiran

10 views

MELAKA TENGAH: Jiran berhampiran rumah kanak-kanak berusia tujuh tahun yang m.ninggal dvnia diperc4yai akibat did3ra oleh ibu k4ndung dan ayah tirinya mend4kwa, dia kerap mendengar tang1san kanak-kanak dari rumah keluarga berkenaan.

Ketika tinjauan Astro AWANI di Taman Krubong Jaya, di sini, seorang suri rumah berusia 43 tahun yang enggan namanya dided4hkan berkata, dia terkejvt apabila dimaklumkan anak kedua dari empat beradik itu m4ut did3ra.

Jiran berhampiran rumah kanak-kanak berusia tujuh tahun yang m.ninggal dvnia diperc4yai akibat did3ra oleh ibu kandung dan ayah t1rinya mend4kwa, dia ker4p mendengar tang1san kanak-kanak dari rumah keluarga berkenaan. – Foto Astro AWANI

Jiran ded4hkan sesuatu yang mengejvtkan
“Sebelum ini selalu juga lah dengar suara empat beradik ini men4ngis, tetapi saya tidak mengesy4ki apa-apa memandangkan saya pun ada anak kecil dan tab1at (men4ngis) itu saya anggap biasa.

“Tetapi semalam apabila nampak ada ambulan datang, saya terus bergeg4s ke luar rumah dan diberitahu oleh ayah tiri m4ngsa bahawa anaknya telah m.ninggal dvnia ak1bat lem4s. Saya juga nampak ibu m4ngsa dvduk di atas s0fa sambil men4ngis.

“Saya semp4t bertanya kepada pasukan par4medik yang hadir apa sedang berlaku, dan s4lah seorang daripada mereka, tak pasti sama ada doktor atau pegawai perub4tan, maklumkan kanak-kanak itu sebenarnya sudah lama m.ninggal dvnia,” katanya ketika ditemui di kediamannya di sini hari ini.

Terdahulu, Astro AWANI melap0rkan pasangan suami isteri itu direm4n tujuh hari selepas dipercayai mend3ra kanak-kanak lelaki berusia tujuh tahun sehingga m.ninggal dvnia dalam kejad1an di Taman Krubong Jaya petang semalam.

Dalam kejad1an kira-kira jam 4 petang Jumaat itu, pihak polis menerima panggilan daripada bapa t1ri m4ngsa mengatakan anaknya itu lem4s dalam t0ng air setinggi 60.9 sentimeter di rumah berkenaan.

Sias4tan pihak polis bagaimanapun mendapati, hasil pemer1ksaan f1zikal terhadap m4yat m4ngsa menemui kes4n leb4m dan keced3raan di beberapa angg0ta badan, sebelum myat kanak-kanak itu dibawa ke Jabatan Perub4tan F0rensik, Hospital Melaka untuk bed4h si4sat bagi mengetahui pvnca kem4tian.

Sementara itu, seorang lagi jiran berusia 47 tahun yang enggan dikenali berk0ngsi cerita bahawa anak-anaknya sering terlihat kanak-kanak m4lang itu termenvng sendirian, malah gambarnya juga sempat dir4kam.

“Anak saya semua dah bes4r-bes4r dan sukakan budak-budak, ada sekali tu m4ngsa ni sedang termenvng di sebalik jer1ji b3si di bahagian hadapan rumah kami dan anak saya ambil gambarnya.

“Anak saya cuba l4mbai dan ajak bersemb4ng, tetapi dia tidak memb4las dan terus masuk ke dalam rumah, itu sahaja. Malah dengan ibu bapanya juga kami j4rang bersemb4ng,” katanya.

Sebelum ini, kisah kanak-kanak itu pernah tul4r pada Oktober tahun lalu apabila keluarga angkatnya yang menjaganya sejak b4yi terp4ksa menyer4hkan semula kanak-kanak m4lang itu kepada ibu kandungnya.

Kisah itu dik0ngsikan menerusi satu klip video di laman Facebook yang menvnjukkan ibu angkat dan keluarganya men4ngis teres4k-es4k ketika memelvk kanak-kanak lelaki berkenaan sebelum diser4hkan kepada ibu kandungnya.

Leave a reply "“Mungkin sudah lama mningg4l dvnia..”- Jiran"

Author: 
author